robin devos

robin devos
ik

woensdag 18 mei 2011

Blijven sms'en!

Wist je dat sms'en goed is voor je taalgebruik? Ook al sms je met afkortingen of de fonetische spelling van bepaalde woorden. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat je leesvaardigheid er zelfs op vooruitgaat. De onderzoekers van Coventry University hebben 88 kinderen tussen de 10 en 12 jaar gevraagd om een verhaal over te schrijven in een sms. Ze mochten afkortingen gebruiken als ze dit in een normale sms zouden gebruiken. Daarna werd er bijgehouden hoeveel keer elke leerling afkortingen gebruikte zoals w8 (= wacht) en andere. Dan werd er een leestoets gehouden en wat was het resultaat?
De kinderen die meer afkortingen gebruikten, scoorden beter op deze toets dan de andere leerlingen. In het Britse tijdschrift New Scientist verklaart hoofdonderzoekster Beverly Plester dat een goed fonetisch bewustzijn tot een betere leesvaardigheid leidt.
Dus sms'en is helemaal niet slecht voor je taal in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Veel mensen denken dat wanneer je teveel afkortingen gebruikt of de schrijfwijze van woorden verandert, dat je leesvaardigheid en taalgebruik achteuitgaan. Dit is dus zeker niet het geval!
Ikzelf sms bijna nooit met afkortingen, maar meestal schrijf ik wel de fonetische spelling van het woord. Dit is meestal ook wat korter en ik vind het wel plezanter dan altijd de juiste Nederlandse spelling te moeten gebruiken.
Bron: http://www.linguini.eu/nl/linguini-taalnieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten