robin devos

robin devos
ik

vrijdag 20 mei 2011

Spreken met gebaren

Je doet het meestal onbewust en automatisch, je gebruikt gebaren wanneer je praat. Je gebruikt deze gebaren om bepaalde dingen duidelijker te maken en om het gesprek interessanter te maken. Als je praat zonder gebaren, dan kom je minder interessant over en zal je gesprekspartner veel minder onthouden van jullie gesprek. Dit is niet het geval wanneer je gebaren gebruikt wanneer je spreekt.
Asli Özyürek deed een onderzoek naar de gebaren die mensen maken tijdens hun gesprek en wat juist de gevolgen en oorzaken zijn van dit gebruik. Ze bewees dat wanneer je iemand laat spreken  zonder dat die persoon gebaren mag gebruiken, dat die persoon minder vloeiend gaat spreken. Het is bijna onmogelijk om te praten en tijdens dat je praat geen gebaren te gebruiken. Ik vind het ook wel tof om gebaren te maken tijdens dat ik spreek en ik heb het ook graag dat mijn gesprekspartner dit ook doet. Dit maakt het gesprek boeiend. Toch is het soms ook een raar zicht als je twee mensen van ver gebaren ziet doen en je hoort ze niet praten of je hoort niet wat er gezegd wordt. Dat is meestal wel lachwekkend op dat moment, misschien zijn er daarom toch nog veel mensen die geen gebaren maken als ze spreken. Ze zijn waarschijnlijk bang dat ze worden uitgelachen omdat ze daar zo belachelijke gebaren staan te maken.
De Italianen gebruiken heel veel gebaren tijdens hun gesprek, je kan meestal ook zien aan de hand van de gebaren welke emoties ze willen uitdrukken. Je hebt verschillende soorten gebaren:
- gebaren om woorden te ondersteunen
- gebaren waarmee je heel je lichaam gebruikt
- ondersteunende en regulerende gebaren ( vooral met handen )
- illustrerende gebaren
- open of gesloten gebaren
- etaleren of emotiegebaren
- beeldende gebaren
- indicerende gebaren
- aanpassende gebaren
- gewoontegebaren en rituelen
- analoge en digitale gebaren
- symbolen of embleemgebaren
- obscene gebaren en andere scheldgebaren
- gebarentaal
Zoals je kan zien zijn dit veel soorten gebaren, de uitleg voor al deze gebaren kan je hier vinden.
Wist je dat zelfs blinde mensen onder elkaar gebaren maken als ze spreken? Ze maken dezelfde gebaren als ziende mensen. Het is dus blijkbaar aangeboren en ik zal proberen om toch nog meer gebaren te gebruiken tijdens mijn volgende gesprekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten